torsdag 19 december 2019

Brinkens Lussekatter

Hittade recept på världens godaste lussekatter från en av mina favorit bloggar Brinken Bakar. Bakas med fördeg så de blir riktigt saftiga. Sedan ska de inte rullas som vanligt där man gör bollar som man rullar ut. Utan man kavlar ut degen, skär remsor som man sedan rullar ihop. Blir super snygga lussekatter!

Saffransdeg
Saffransblandning:
0,5 gram saffran (en påse)
10 gram kokande vatten
10 gram strösocker
Fördeg:
250 gram mjölk
275 gram mjöl
25 gram jäst
Saffransdeg:
250 gram vetemjöl
100 gram socker
5 gram salt
100 gram rumsvarmt smör
1. Blanda saffran, socker och vatten, låt dra i ca 20 minuter.
2. Gör fördegen. Värm mjölken till 30 grader och blanda ihop till en lös deg med mjölet, jästen och saffransblandningen. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.
3. Tillsätt sedan resten av vetemjölet, sockret och saltet och knåda i maskin i ett par minuter.
4. Tillsätt det rumsvarma smöret och knåda till en smidig deg som är slät och glansig, det tar ca 10-15 minuter.
5. Låt degen vila i 30 minuter.
6. Baka sedan ut lussekatterna som du vill ha dem, du behöver inget mjöl till utbakningen.
7. Lägg bullarna på plåtar och täck över med en bakduk, låt dem sedan jäsa till ca dubbel storlek, det tar 2-3 timmar.
8. Lägg russinen i blöt i 20 minuter. Sätt sedan russinen i bullarna och baka av dem.
9. Baka i 210 grader varmluft, (230 grader vanlig), i ca 8 minuter tills de fått fin färg.
10. Så fort du har tagit ut dem ur ugnen, pensla dem med ägg uppvispar med lite vatten och salt. Pensla runt hela så att de blir glansiga och fina.


1 kommentar: