Du behöver:
125 g smör
0.75 dl strösocker
1 st ägg
3.5 dl vetemjöl
0.5 tsk bakpulver
ca 0.75 dl hallonsylt
1 dl florsocker
0.75 msk vatten
Gör såhär:
Låt smöret bli rumsvarmt. Rör smör ihop smör och socker. Använd gärna elvisp (som du kan fortsätta använda när du gör kakdegen). Tillsätt ägget och bakpulvret och rör till en jämn smet. Rör sist i vetemjölet och blanda tills det blir en jämn smet.
Dela degen i 3 delar och forma dem till en boll som du sedan rullar ut till smala rullar som är lika långa som bakplåten.
Lägg längderna på bakplåtspapper på en bakplåt.
Gör en fördjupning i mitten av längden. Fyll fördjupningen med sylt
Grädda längderna mitt i ugnen i 175 grader i ca 15 minuter.
Låt längderna svalna några minuter, de får inte bli kalla innan du breder på glasyren.
Gör glasyren: Blanda florsocker och vatten och bred över sylten. Låt sedan kakorna vila ca 10 minuter tills glasyren stelnat lite (så att den inte rinner ner när du sedan skär). Skär längderna i sneda bitar med en vass kniv medan de fortfarande är lite varma. Låt dem sedan kallna på plåten.
Förvara kakorna i en burk. De går utmärkt att frysa. Lägg gärna bakplåtspapper mellan kak-lagren i burken så kladdar de inte ihop.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar