Du behöver:
100 g smör
1⁄2 dl strösocker
2 dl havregryn
1 1⁄2 dl vetemjöl
Kolan:
1 1⁄2 dl grädde
50 g smör
1 1⁄2 dl ljus sirap
200 g mörk choklad, ca 40% kakaohalt
1 1⁄2 dl lingon
Gör såhär:
Sätt ugnen på 200°. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker, havregryn och mjöl. Rör ihop till en deg. Tryck ut i en pajform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen 8 – 10 min tills den har fått fin färg.
Koka upp grädde, smör och sirap i en kastrull. Koka på svag värme ca 10 min. Ta kastrullen från värmen. Bryt chokladen i bitar och lägg ner i smeten. Ställ tillbaka på eftervärme. Rör tills chokladen smält och är riktigt slät och blank. Häll chokladsmeten i pajskalet och strö över lingonen. Ställ i kylen att stelna minst 5 tim eller över natten. Servera med lättvispad grädde.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar