Du behöver till pajskalet:
125 g smör
1 dl havregryn
3 dl vetemjöl
2 msk vatten
Till kolan:
2 dl grädde
2 dl ljus sirap
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
100 g smör
Sätt ugnen på 200°C.
Smält smör till
pajdegen. Blanda med havregryn, mjöl och vatten.
Kola:
Låt grädde, sirap och socker koka i en kastrull 10-15 minuter. Testa smeten
genom att droppa lite smet i ett glas kallt vatten. Det ska inte flyta ut men
fortfarande vara mjukt. Eller kontrollera med en termometer att temperaturen
nått 120°C. Ta av från värmen!
Rör ner vaniljsocker
och smör i tärningar och låt kolasmeten svalna.
Häll den avsvalnade
smeten i pajskalet och låt kallna helt. (Kan förvaras i kylskåp till
servering.)
Garnera pajen med bär
strax före servering, gärna med en kula vaniljglass till.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar